Behandelingen Borstasymmetrie

Zo goed als elke vrouw heeft twee verschillende borsten en kleine verschillen behoeven zeker geen chirurgische correctie. Als het verschil tussen de borsten zo groot is dat u zich daar ongemakkelijk of onzeker over voelt, dan kan chirurgische correctie een oplossing bieden.
Ongelijkheid tussen twee borsten kan bestaan uit een verschil in vorm, volume, tepel en tepelhof, tepelhoogte … De oorzaak kan aangeboren zijn of het gevolg van een eerdere heelkundige ingreep of een ongeval.
Indien mogelijk zal enkel één borst gecorrigeerd worden, maar soms is een ingreep aan beide zijden nodig. Hoewel het niet mogelijk is om twee echt identieke borsten te maken, geeft een correctie meestal een erg grote tevredenheid.

Elk type afwijking heeft specifieke problemen en dus ook aangepaste technieken nodig.

Voorbereiding

Tijdens de raadpleging bespreken we samen uitgebreid uw verwachtingen en wensen. Na een onderzoek van uw borsten krijgt u informatie over de mogelijkheden, beperkingen, veiligheidsaspecten en mogelijke risico’s.
Jonge meisjes raad ik meestal aan te wachten tot wanneer de borstontwikkeling volledig voltooid is, dus minstens tot hun 18 jaar.
Lichaamsveranderingen na de ingreep zoals borstgroei, gewichtsschommelingen en zwangerschap kunnen het resultaat na de correctie beïnvloeden.
Soms vraag ik om een mammografie (röntgenopname van de borsten), om zeker te zijn dat er geen borstklierproblemen bestaan.

Zie ook vragen en praktische info met meer informatie over de algemene voorbereiding van een ingreep.

De ingreep

Correctie asymmetrische borsten
Elk type afwijking heeft specifieke problemen en dus ook aangepaste technieken nodig. Bij een chirurgische borstcorrectie kan een klassieke borstvergroting, borstverkleining of borstlifting worden uitgevoerd. Soms kunnen niet alle chirurgische ingrepen in één operatie worden uitgevoerd.
Een meer uitgebreide borstcorrectie vindt altijd plaats onder algehele verdoving. U verblijft dan meestal één nacht in het ziekenhuis.

Tepelcorrecties
De grootte van de tepel en het tepelhof kan verschillend zijn bij de linker en rechter borst. Soms kan een tepel tijdelijk of blijvend ingetrokken zijn. Het is heel persoonlijk wat iemand mooi vindt of stoort. Tepelcorrecties kunnen vaak onder plaatselijke verdoving uitgevoerd worden.
Soms zal een tijdelijke tepel-ongevoeligheid optreden, gewoonlijk niet blijvend. Het risico bestaat dat u achteraf geen borstvoeding meer kan geven.

Kosten, ziekte- en hospitalisatieverzekering

Enkel wanneer de criteria van de Belgische ziekteverzekering van toepassing zijn op uw situatie, zal de adviserend arts van uw ziekenfonds een tussenkomst voor de ingreep goedkeuren. Tijdens de raadpleging geef ik u de aanvraag mee.
Tussenkomst door een eventuele hospitalisatieverzekering is afhankelijk van de voorwaarden beschreven in uw polis. Ik raad u aan deze vooraf grondig na te lezen.
Tijdens de raadpleging krijgt u informatie over de prijzen en alle kosten van een borstcorrectie.