Behandelingen Esthetische buikcorrectie

Door ouderdom, na vermagering of een zwangerschap kan de elasticiteit van de buikhuid verminderen. Wanneer er ter hoogte van de onderbuik een storende huidplooi bestaat, kan u een chirurgische buikcorrectie (buikwandplastie) overwegen.
Bij een buikcorrectie wordt het overtollige huid- en vetweefsel onderaan weggenomen en de huid opnieuw strak aangespannen. Tegelijk geeft een buikwandplastie ook de mogelijkheid de buikspieren te corrigeren nadat deze, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap, van de middellijn zijn weggeschoven. De ingreep kan ook gecombineerd worden met een beperkte liposculptuur om de buik- en flankcontouren plaatselijk te verbeteren.
Een buikcorrectie is een veilige en betrouwbare chirurgische ingreep die dikwijls een grote sociale en emotionele last wegneemt.

Het litteken probeer ik zo klein en zo onopvallend mogelijk te houden, zodat het door de slip bedekt kan worden.

Voorbereiding

Tijdens de raadpleging bespreken we samen uitgebreid uw verwachtingen en wensen. Na een onderzoek krijgt u informatie over de mogelijkheden, beperkingen, veiligheidsaspecten en mogelijke risico’s van een buikcorrectie.

Zie ook vragen en praktische info met meer informatie over de algemene voorbereiding van een ingreep

De ingreep

Voor de ingreep teken ik de te verwijderen huidzone af, rekening houdend met de positie, symmetrie en lengte van het uiteindelijke litteken.
Vanuit een huidinsnede onderaan wordt de buikwand naar boven toe losgemaakt. De huid wordt naar onder toe strak getrokken, het overtollige deel van huid- en vetweefsel wordt weggenomen en de wonde wordt onderaan gesloten met fijne en onderhuidse hechtingen.

Het litteken probeer ik zo klein en zo onopvallend mogelijk te houden, zodat het door de slip bedekt kan worden. Wanneer er erg veel huidoverschot is, is het noodzakelijk een bijkomend litteken rond de navel te maken. Bij een ‘mini’-buikwandplastie wordt enkel de zone onder de navel gecorrigeerd en is er geen litteken rond de navel.
Indien nodig gebeurt ook een versteviging van de buikspieren (rectusdiastase) eventueel in combinatie met een beperkte liposculptuur.
De ingreep duurt gemiddeld 2 tot 3 uur en gebeurt onder algemene anesthesie. Meestal kan u de ochtend na de ingreep al naar huis.

Herstel

Na de ingreep voelt de buik aanvankelijk pijnlijk en strak gespannen aan. Dit is het meest uitgesproken gedurende de eerste dagen. Om dit te verzachten kan u de voorgeschreven pijnstillers innemen.

U doet er goed aan om tijdens de eerste week thuis, hulp te voorzien.

Na twee tot drie weken kan u terug gaan werken, afhankelijk van het soort werk dat u verricht.

De eerste zes weken na de operatie kan u best niet sporten of zwaar tillen. Nadien kunnen alle activiteiten normaal doorgaan.

In de loop van de eerste maanden verdwijnen de spanning en zwelling geleidelijk aan.

Sommige zones van de onderbuik zijn aanvankelijk ongevoelig. Dit is volledig normaal en herstelt zich meestal spontaan.

Het eindresultaat van de ingreep is zichtbaar vanaf gemiddeld 6 maanden na de buikcorrectie.

Indien u hoge koorts ontwikkelt of een zwelling plots sterk toeneemt of indien u om eender welke reden ongerust bent, neem dan contact op met mij of met het Imeldaziekenhuis. Er is steeds een plastisch chirurg bereikbaar.

Nazorg

Gewoonlijk zijn een tweetal raadplegingen voorzien kort na de ingreep.

De littekens kunnen best enkele weken beschermd worden met een dun kleefverbandje. Het aanbrengen van een voedende crème of een littekengel is nadien aangewezen.

Tijdens de eerste weken kan het dragen van een steungevende corrigerende slip het comfort verhogen.

Zonnebescherming van de littekens is belangrijk gedurende 6 tot 12 maanden.

Risico's en goed om weten

  • Het is belangrijk om te streven naar het ideale gewicht vooraleer een buikcorrectie te plannen. Dit is het gewicht dat op een haalbare manier kan worden bereikt en behouden kan blijven. Zo zal u na de operatie het resultaat gemakkelijker kunnen behouden.
  • Deze ingreep kan geen verjonging geven van de structuur van de buikhuid. De huid zal wel strakker zijn, maar niet elastischer.
  • Eventueel aanwezige striemen kunnen niet altijd volledig weggenomen worden. Absolute symmetrie kan niet gegarandeerd worden.
  • Verslapte huid ter hoogte van de heupen en flanken kan met deze ingreep niet verbeterd worden.
  • Eventuele latere huidverslapping kan het aanvankelijke resultaat op langere termijn nadelig beïnvloeden.
  • De littekens zullen nooit helemaal verdwijnen, maar zullen normalerwijze verzachten en verbleken na verloop van tijd.
  • Zoals bij elke ingreep is er een zeer klein risico op verwikkelingen zoals nabloeding, infectie, slechte wondheling, littekenvorming, flebitis of embolen. De narcose-risico’s zijn eveneens minimaal.

Kosten, ziekte- en hospitalisatieverzekering

Enkel in uitzonderlijke gevallen, wanneer er ernstige functionele hinder bestaat, is bij een buikcorrectie een tussenkomst van het ziekenfonds mogelijk.
Tijdens de raadpleging krijgt u informatie over de prijs en kosten van een buikcorrectie.